Хонда? Не, мерси!

Успяваш някак да сбъднеш мечтата си и после резко някой те подсеща къде живееш и колко този свят не му дреме за теб. И точно по същия механизъм успях да си купя Хонда от Бултрако ООД, официалният им дилър и после да съжаля за избора си. Всичко вървеше прилично. Докато не усетих, че сервизният мениджър се крие от мен. Бога ми, не разбрах защо. Паркирам и го виждам как се изнася по стълбичките. Да не говорим, че имахме случай и да ми се затваря телефона точно от него.  О, може би защото бях писала мейл с оплакване от него, на който и до ден днешен нямам отговор? Не знам.

Преди 3 месеца катастрофирах. С ниска скорост, сложен колан, съвсем сама в колата, челен удар. Закарах гаранционната си кола(заплатила съм преди няколко месеца 630 лв, за да удължа гаранцията си) в оторизирания сервиз на конкретната фирма и зачаках.

sxc.hu

Няколко дни  по-късно получих обаждане, че застрахователите ще покрият 15 000 от обща сума за ремонт 17 400 лв. Не, не съм смазала колата, не се заблуждавайте. Просто има нужда от смяна на 2 радиатора, малко ламарини и още дреболии, плюс една въздушна възглавница. Виждайки сумата по фактура в детайли в главата ми започнаха мисли. Да, знам, частите на Хонда са скъпи, така е, не отричам. Да, знам го от момента, в който си купих колата и плащах по 360 лв за смяна на масло и филтри. Знам го и защото 12 дена след изтичането на гаранцията на колата, преди да я удължа, ми се скапа за втори път сидичейнджъра и ми поискаха 2 800 лв за нов. Знам го защото за абсолютно всичко съм си карала колата там, нали уж така е редно. Но защо по дяволите се отваря възглавницата на пасажерското място без там да има човек? И ако ударът е бил толкова силен не следва ли да се отвори и моята? Мога ли да се доверя на тази кола отново? И изобщо да не би да има някакъв проблем с колата? Защото този път се оттървах с няколко синини и натъртвания, но при по-силен удар? Или нещо по-различно? Е ли тази кола толкова безопасна, както ми внушават рекламите им и всичките й документи?

Обадих се в Бултрако и поисках среща, за да ми бъдат обяснени тези неща, защото за мен, като човек без грам инженерно образование нещо не беше както си трябва. Поисках среща първо само със Спасов, после и с директора на фирмата. Директорът не прояви интерес, явно не заслужавам вниманието му. Като под „поисках среща“ имам предвид по два начина.  

Започнаха се протяжни 2 месеца в слушане на глупости и поредното некомпетентно мнение.

Първото обяснение беше, че ударът не е бил централен и затова се е отворила другата, а не моята възглавница. Тъй като обаче ударът е изцяло централен тази теория много бързо отмина. И значи ли това, че ако ударя в дърво колата челно, но леееко в дясно, то моята възглавница няма да се отвори, а всички в дясно ще? И какво би ме гряло това в този случай?

Последва глупост две. Колата е преценила, че ще залитна при челен удар надясно и затова се е отворила възглавницата, за да ме предпази. При един от разговорите предложих на г-н Спасов, моят любим сервизен мениджър, да седна в същата кола и да „залитна“ максимално надясно, за да види, че това е крайно невъзможно. Много бързо и тази теория отпадна. Опитаха се да ми обяснят, че в колата има изкуствен интелект, който може да прецени това. Булшит!

Най-тъжното е, че след като изслушах тези тъпотии у мен се зароди неприятното усещане, че управителят на този сервиз е крайно некомпетентен, а от там и леко притеснение как точно този човек ще ми оправи колата така, че да съм спокойна. Успоредно с това подобни тъпотии и мрънкането на Спасов ме мотивираха безкрайно много. Да намеря адекватно обяснение защо едната се отваря, а другата не и защо празно място бива защитено.

Междувременно се свързах с адвокат и той идваше на срещите. Всеки път ни се губеше времето с глупост след глупост.

Поисках официално становище от Хонда Япония за случая. Разбира се, успоредно с тях, тъй като нямам никакъв поглед върху комуникацията с Япония, което имайки предвид тоталната липса на доверие у мен към г-н Спасов е нормално, започнах да търся начин да се свържа и аз с централата им, та белким имам мнението им директно. Оказа се, че Хонда нямат абсолютно никакъв контакт на сайта си. Никакъв! Ни-ка-къв! Единствено намерих телефон в Англия и факс в Япония, като вторият излезе, след като попитах Гугъл „Как да си закупя акции от Хонда“. Два пъти звънях в Англия, където доста нелюбезно ми казаха да ходя да се гръмна. Накрая пратих факс в Япония. От там получих същия отговор. Практически се оказа, че на централно ниво в Хонда не ги вълнува какво се случва с теб и защо. Къстъмър сървиз май ес! Взимат ти парите за скъпите си колици и после ти пишат да духаш супата. Пиша им за проблема, а именно че искам да знам това и това и че локалния дилър е некомпетентен и кофти, те ми отговарят – ах, колко неприятно, ами говорете с локалния дилър. Ама аз имам проблем с него, бе, хора?! Ау, да, неприятно, да, говорете с локалния дилър.

Стигна се до там, че г-н Спасов без да иска ми показа схемата на системата за сигурност на колата ми по рама. По притесненото му лице разбрах, че нещо не е ок. За него. Настоях да имам принтирана тази схема. Та на въпросния чертеж има едно малко квадратче, на което пише front passenger’s sitting seat switch. Значи все пак колата знае там има ли човек или не. Спасов се опитваше да ми обясни, че колата не знае и за всеки случай отваря възглавницата. На въпроса ми как не знае колата, че има човек, щом започва да пищи ако не е закачен колана, а и има такъв суитч, той се нацупи и ми каза да си поискам експертиза. Г-н Спасов сподели, че „може би суичът играе ролята на мост“. Може би? А може би са в пустинята? Може би са извънземните? Може биии? Какъв отговор е това? И след като това ме разсмя, той се фръцна, нацупи и тропна с краченце.  Звъннах на няколко места. На едното ми казаха, че нямат специалисти по въздушни възглавници. На следващите две ми отказаха съдействие. И нищо странно, нали са си в един бизнес, приятелки са си, туй онуй. И никой до ден днешен не ми обясни защо в схемата на колата има този суитч, той участва в схемата на системата за сигурност, но пък колата хич не се интересува от подадената от него информация и си отваря възглавницата, просто ей така. На въпроса ми значи ли това, че за да не ме вкарвате в излишни разходи, то аз трябва да затварям колана на пасажерската предна седалка дори и там да няма човек, отговорът беше – ами… да. Хъх…. Моля? Дори да приема този абсурд, то защо това не е описано в ръководството на колата? Та там пише, че ако имам възглавница на предната седалка, да, нормална си, пухена, няма да ми се отвори въздушната такава. Значи някак можеше и това инфо да го има вътре.  

Накрая му казах – пич, вземи тези 15 000 от застрахователите, другите така или иначе някой ден ще ми вземеш под някаква форма, стискаме си ръцете и нещата продължават. Вместо адекватен отговор получих обяснението, че нямало да имат печалба от ремонта. Сякаш не разбра, че отдавна не иде реч за печалба. А за реноме. За име. За бизнес. Е, добре, щом е така няма да видите нищо. Нула. Зеро. Колата се ремонтира на друго място в момента.

И понеже се опитаха да ми обяснят, че така ще ми падне гаранцията им пльоснах на масата европейската антитръст директива, която им забранява да ми определят къде ще се ремонтира колата и това да влияе на гаранцията. Можете да ремонтирате във всеки един доверен на застрахователя сервиз и фирмата вносител в длъжна да ви запази гаранцията. За всеки заинтересуван ще дам директивата.

Изводите са – Хонда нямат нормален къстъмър сървис, не ги вълнувате, мили хора, нарекли се клиенти техни. На Хонда им е през оная работа за проблемите ви с прескъпата им стока. На Хонда просто не им пука дали имате проблем, а пък какъв е още повече. Не съм очаквала, че такава голяма корпорация няма дори да пожелае да изслуша какъв ми е проблемът. Защото с колкото и фирми в България да съм имала проблем, а това се е случвало не веднъж, то винаги от централата им извън родината са реагирали адекватно и с разбиране. Защото им е важно клиентът им да е доволен от тях. Щом вече сте били достатъчно тъп да си платите, сега можете да ходите на майната си. Хонда България наема некомпетентни хорица, които се опитват да ти замажат лицето с възмутително тъпи обяснения, а да работи на такъв пост човек, който не може да ти обясни защо това е така, а не иначе по отношение стоката си, то това е освен възмутително и доста опасно. Не си купувайте Хонда. Ни от Бултрако, ни от кой да е. Защото ако имате проблем ще ви бъде показан среден пръст, за който ще трябва да платите пре скъпо. Ако да са им хубави колите Не, мерси.

Thursday, September 22nd, 2011 Козата Ани

52 Comments to Хонда? Не, мерси!

 1. В таз държава всички бачкат за кинти. На първо място- ЗА КИНТИ! И това е проблема, защото кинтите са на последно място в цялата верига.

 2. Мазен пор on September 13th, 2011
 3. Божееей, божеееей! Кога нашите псевдо бизнесмени ще се научат на отношение към клиент? Ясно е, че става въпрос за пари, но ако една такава фирма се цигани за 2 400 лв. мисля, че нещата не отиват на добре за “Бултрако” или може би ако Козата беше турбо известна или на висок обществен пост щеше да се направи всичко, само за да е доволен клиента. Аман от лакеи, лизачи, полски свирачи и псевдо бизнесмени.

 4. Taz on September 13th, 2011
 5. Къстъмър сървиз май ес! Ахахахаха
  Компания, която не се интересува от къстъмър сървиз, не е никаква компания.

 6. Петя on September 13th, 2011
 7. ДолО Хонда!

 8. Петя on September 13th, 2011
 9. Мила Ани,
  Прочетох за патилата ти и ти съчувствам. Аз имах подобен случай, слава богу не толкова тежък, но тогава установих че повечето “изключителни” и “оторизирани” представители на дадена марка автомобили у нас нямат нищо общо с производителя на същата. Те са ПРЕКУПВАЧИ на автомобилите. В Стар Мотърс (уж дилъри на Крайслер) например ми поискаха 400 евро за да ми доставят бял автомобил, защото трябвало да го платят на испанския дилър и аз да съм покриел транспорта… После имах проблем с гаранцията на колата, която уж не важала ако не съм закупил автомобила от тях. Както и да е, когато прочетох писаното си помислих, че твоят адвокат трябва да заведе иск срещу фирмата-производител с мотив, че тяхното изделие те е поставило в положение на непосредствена заплаха за живота ти и още за заблуждаваща реклама.Тукашните смешници ги остави – те са никои, а и да ги осъдиш няма какво да загубят. Онези обаче имат и бягат от скандали като дявол от тамян. Учудвам се, че от такава компания като Хонда, поне не са ти се извинили за неудобството. Но кризата е повсеместна. Хубавото е че всеки може да съди всеки за всичко в наши дни. И трябва да го прави. С пожелания за по-малко нерви и краен успех в борбата.
  Бен

 10. Ben on September 13th, 2011
 11. Доста неприятно изживяване, но хубаво направи, че го сподели с нас, за да знаем – “Не си купувайте Хонда. Ни от Бултрако, ни от кой да е.”
  Аз ще се вслушам.

 12. Ivo on September 13th, 2011
 13. Честит сайт, Козо, и благодаря за предупреждението! Странно е, че от централата не си следят местните дистрибутори. Обикновено практиката е да ги държат изкъсо. Докато живеех в Италия, за кратко съм работил към Fiat и точно това правехме – случайни проверки с цел следене к’во става с гаранционното обслужване по света.

 14. chernobyl on September 13th, 2011
 15. Дам, тъпичко е когато това се случи с вещ, която си си купила след внимателно проучване и си я избрала заради качествата й или заради кауза. Не че е приятно когато човек си купи парцалче за 40 лв и то се разпадне при първото пране, но не е повод за революция – ама кола на чийто километраж пише 240…. Купена от ауторизиран дилър със всичките гаранции, не от Горубляне внос от Австрия през Италия.. Ами ако беше карала по-бързо и нещо ти се беше случило? На първо място е темата за сигурността на шофьора и потенциалните возещи се с него – някак си не разбирам защо фирма като Хонда не се старе максимално бързо да реши проблемът с възглавниците. Може би разчитат, че ти кротко ще пророниш някоя сълза за парите и накрая не само няма да ги съдиш, ами и ще си платиш за ремонта на техен дефект. Предлагам съд до дупка- знам, че имаш подходящата нагласа за това.

 16. Mommo on September 13th, 2011
 17. Гадно. Лошото е, че не само с коли стават тези неща. С всякаква друга техника се опитват да ни работят – докато я купиш, мазни като и учтиви, сладкодумни, грешка нямат. След покупката при проблем – все едно да се опиташ да говориш с Далай Лама – все се опитват да те изкарат виновен за повредата, все са заети, все време нямат. За щастие вече имаме много възможности за реакция – комисията за защита на потребителя доста добре работи, поне аз не знам някой, да се е обърнал към тях и да не е получил помощ. Освен това, когато ти създадат проблем, само като споменеш за защита на потребителя и веднага им се променя тона. Същите номера ги правят и застрахователите – така нагло лъжат, че прекарват хората, които имат право да получат хиляди от застраховка и им пробутват стотина лева и ние нали сме си прости, веднага се съгласяваме. В застрахователно дружество се оправят веднага нещата като споменеш за адвокат – на минутата замръзват и ти дават каквото ти се полага.

 18. Kristal on September 14th, 2011
 19. Към Авторката – не знам къде и какво си търсила, но за 2 минути намерих контактите на Хонда-Европа:
  http://automobiles.honda.com/information/customer-relations.aspx

  Customers Outside of the United States
  Honda Customer Service is more than happy to help with U.S. Honda vehicle concerns, but is unable to address questions regarding non-U.S. PRODUCTS. Please telephone the appropriate Customer Service group directly:
  Honda Canada Customer Service
  (888) 946-6329
  Honda Motor Europe LTD. TOLL-FREE
  01753 590590
  Honda de Mexico Servicio a Clientes
  01 800 368 8500

  До колкото разбирам ти не си се пробвала да се свържеш на нито един от тези номер, или греша?

 20. Теодор on September 14th, 2011
 21. На телефоните в САЩ, Канада и Мексико не съм звъняла. Звъняла съм на телефона в Англия (Honda Motor Europe LTD. TOLL-FREE
  01753 590590) и телефон в Япония. Всичко това съм описала в текста. :) Комуникацията по телефон в този случай не е съвсем ок, защото е доста информацията, която трябва да се поднесе, ето защо звънях, за да попитам какво да направя и към кого да се обърна.

 22. kozata on September 14th, 2011
 23. моя съвет е напишете писмо до централен офис в Европа или където и да е, ще видиш ефекта какъв е, ще дойдат на крака у вас да ти решат проблема.

 24. Krasi G on September 14th, 2011
 25. Писах писмо до Япония, звънях в Англия. Отказаха ми съдействие.
  Сега обаче обмислям този текст, по-горе, да бъде преведен и да им изпратя всичко, с документи, схеми и т.н пък да видим.
  Не съм се отказала:)

 26. kozata on September 14th, 2011
 27. Пробвахте ли да си потърсите правата в комисията за защита
  правата на потребителите?

 28. Nikifei on September 14th, 2011
 29. Подготвям жалбата и към тях.

 30. kozata on September 14th, 2011
 31. От доста време си купувам Auto Bild. Попадала съм на статии с проблеми като твоя, при които от списанието се намесват и се явяват връзка между производителя на колата и клиента. Пробвай и по този начин. Може и да получиш отговор на въпросите си.

 32. keit74 on September 14th, 2011
 33. Може и да се възползвам от този съвет, благодаря :)

 34. kozata on September 14th, 2011
 35. Най-напред съжалявам да чуя за инцидента ти.

  Има множество оплаквания от местния дилър, по-скоро бих си докарал кола от САЩ. Я иди там да видиш за какъв “customer service” иде реч.

  Между другото, ще се натъкнеш на подобно отношение от почти всички останали, освен ако не са Лексъс или Инфинити. Последните са издигнали почитанието към клиента в култ, и сериозно са обмислени като покупка.

 36. Kiril Varbanov on September 14th, 2011
 37. Хонда са пръднали у кофата отдавна ! Вижте моделите им от последните 10 години, коя от коя по-грозно, никакви истински бегачки, никакви истински луксозни машини. Здравината… вече не са “онези” хонди от 80-те, които може да се разпаднат от ръжда, но ще продължават да се движат и то без особени трудности.
  Хонда отдавна не става. Купете си нещо по-скъпо (БМВ) или по-евтино (Хюндай), но определено, ще си заслужава повече.
  Жалко, но факт.

 38. Евлампи Гъзибарев on September 14th, 2011
 39. Здравей колежке по “оръжие” :)
  Колко ми беше познато всичко , което прочетох – не е истина .
  И аз след проблем с “оторизирания”-”официален”-”баш” сервиз се оказах без автомобил – причина , некачествено извършен ремонт на двигателя – повторно :D
  След писане на писма до Англия – Белгия – САЩ – Япония резултата е същия – нищо . За мое огромно съжаление , като дългогодишен фен на марката Хонда и клиент на Бултрако , останах повече от разочарован и определено чисто нова Хонда от България никога повече няма да си купя , още повече – работя по въпроса никой повече да не си купи нова Хонда от България , вече имам 2-3-ма , които отказах – само за сведение единия щеше да си купи автомобил за 48 000 лв , а сумата за която не се разбрахме със Спасов – Деведжиева – Манолов се равнява на има няма 2-3 000 лв …
  Предприемам действия по завеждане на дело и анти-рекламна кампания , открит съм за предложения :)

 40. Константин on September 14th, 2011
 41. kozataani-at-gmail-dot-com

 42. Козата on September 14th, 2011
 43. т.е. след като Бултрако са шит, значи Хонда е шит, тъй ли ********* (съжалявам слагам цензура. К.А.)? В цял свят автомобилните класации сочат Хонда като надежден и качествен автомобил, само в твойта класация са най-долу. Знам Бултрако какви измекяри са – ако беше по-приближена до фен клуба щеше да знаеш колко ни “обичат” :) Аз лично съм карал само Хонда и занапред не мисля да сменям марката. Даже мисля следващата да е Legend ;)

 44. пикльо on September 14th, 2011
 45. Игнорирам опита да ме обидиш. Та по темата. Аз обожавам хондата си. Не е случаен изборът ми. Автомобилът е супер, но отношението на Япония, Англия и България като търговци и производители са пълно безобразие. Тъй че разбирам раздразнението, очевидно си голям фен, но не ми се сърди, защото тук спорът не е Левски или ЦСКА, Хонда или Мазда, ок? Ако ще смъкваме нивото до там…

 46. Козата on September 14th, 2011
 47. Хонда са си добри коли, това че в България представителят им е толкова куц не ги прави лоши. Но всеки, който е имал взимане даване с Бултрако е останал със същия горчив вкус в устата. Не зная защо никой нищо не се и опитва да направи – комисия за защита на потребителите, постоянни мейли и оплакване до всички всевъзможни customer services ( американски ) и току виж някой се трогнал и решил да провери, защо официалният вносител на Хонда в България е такъв мизерник.

 48. mental on September 14th, 2011
 49. Много неприятна случка… Имаш съболезнованията ми.

  Карам вече шеста Хонда, като четири от тях съм взел ударени и винаги съм ги оправял далеч от Бултрако.

  Имам един въпрос към теб, ако е удобно. Никъде в статията не разбрах за кой модел, модификация и година на производство говорим. Това с неотварянето на шофьорския еърбег е меко казано притеснително….

 50. Nelson Muntz on September 15th, 2011
 51. Съжалявам за двойния пост. Видях отговора на въпроса ми в Хонда форума. Странна работа…. уж е японска.

 52. Nelson Muntz on September 15th, 2011
 53. Аз карам Хонда от която съм доволен…съгласен съм….имало дефект във възглавниците…можеби 1 на 10 000 или на 100 000е такава(макар да не е оправдание,защото може да ти коства живота)…но си права…за такава голяма корпорация би трябвало те да се заинтересуват аджеба защо е станало така?…и да си пуснат разледване и експертиза на автомобила…и не само да ти дадът 15 000 лв. ами писнемо извинение от Япония и правото на друг автомобил…а те ти искат още 2 500 лв. от твоя джоб…трагично просто…ето за такива неща не обичам гаранционни сервизи…колата ми не е нова като твоята…неструва дори и половината от 15 000 лв. и пак не бих я закарал там…небих я закарал дори на място където не познавам майстора…в днешно време всеки гледа да ти прибере парите а не да ти свърши работа

 54. Красимир on September 16th, 2011
 55. и аз имам хонда и то с доста проблеми козата как може да се свържа с теб пиши ми на меила или даи някакви кординати защото не намирам нищо в саита ти :(

 56. kravata on September 22nd, 2011
 57. Оказа се, че и в Америка Хонда са известни с проблемите с въздушните си възглавници. Натъкнах се на много потресаващи четива, докато търсех информация по въпроса, включително умрели бебета и деца. Само че тук, в Америка, хората съдят Хонда. В България удряш в стената на Бултрако. Това е разликата.

 58. Петя on September 29th, 2011
 59. Потресаващото в случая на Козата е, че на централата в Япония не й пука. Така че единственият ви шанс за справедливост е да се оплачете на арменския поп.

 60. Петя on September 29th, 2011
 61. Здравейте,
  Искам да Ви споделя какво ми се случи на 27.12.2011 при ходенето ми за реглаж на клапани в Бултрако АД, Пловдив.
  Закарах си колата в съвсем нормално работещо състояние – нямах никакви проблеми, но всички ми казаха, че трябва да си закарам колата (купена на 13.12.2011) за профилактичен реглаж на клапаните. Оставих колата да престои в Бултрако и на следващия ден ми се обадиха да отида да си я взема. Платих си … взех си документа за извършения реглаж и тръгнах … след около 1 – 1.5км ми светна Engine Check индикацията, след което при пускане на газта мотора започна да гасне. ОТКАЧИХ!!! на 5-6 паления и гаснения в най-голямото движение успях за има няма 15 мин да се върна до Бултрако. Влязох и им заявих, че колата ми не работи нормално … свети индикацията за мотора и гасне постоянно! Качих се с “всезнаещия” Маровски (познайте защо съм поставил всезнаещия в кавички – естествено, за да подчертая пълната некомпетентност на този човек), за да му демонстрирам, че колата има проблем след тяхната интервенция. Той видя какво става и я вкара в сервиза. След малко излезе и ми каза, че са допуснали грешка и ще трябва да я оставя отново да се охлади мотора и да направят повторно реглажа на клапаните. Ядосан оставих колата. След около 4 часа нашите “кадърни момчета” ми се обадиха да ми кажат, че имало проблем с валовете, веригата била натегната, маслото на колата не било сменяно никога (5 дни преди това го бях сменил и имам документ за това). Отидох в Бултрако и си видях колата разглобена и вече в състояние, в което повече не може да се запали мотора. Докато бях там започнаха да ми развиват теории как тя ми била развалена, аз не съм я усетил …и докато ме убеждаваха в това свалиха едната “пета” – при което “механика”(момчето едва ли има нещо общо с механиката), който го направи изпусна една втулка в главата и изобщо не усети, че я е изпуснал в мотора … щяха да я затворят заедно с нея!!! Пълни некадърници. Маровски (бях си взел механик с мен, който го попита как е направел реглажа) не знаеше по кои белези се извършва реглажа на клапаните – посочи подвижните … като това стана пред Ангелина Деведжиева и две вещи лица – Самоходов и Златански (мисля, че така му беше фамилията). Аз продължавам да се разправям с тях и няма да се откажа докато не ми възстановят колата! Като заключение, БУЛТРАКО АД (Пловдив) – изключително некадърни, с големи претенции, извършване на дейности без капчица мозък (Маровски каза, че гледа по компютъра и не се замисля – казано е пред трима свидетели, които ще го потвърдят в съда, ако се стигне до там … а като гледам ще се стигне). Освен това тепърва започвам да информирам всички възможни агенции, които могат да вземат отношение!

 62. Васил on January 3rd, 2012
 63. Живея в САЩ от 3 години и за това време смених доста коли (Форд, Шеви, Нисан). В момента карам Акура (Хонда) и съм възхитен от колата. Абсолютно всички истински стари БГ майстори, с които съм говорил тук , казват че Хонда / Акура / е най-здравия автомобил за САЩ. Изненадан съм да прочета такива коментари за БГ – Хонда. И да – Customer Service тук е съвсем различен от Customer Service в малка БГ. Пожелавам ти усех в битката.

 64. Dimitar on October 26th, 2012
 65. Мда. Факт е, че в щатите къстъмър сървисът е съвсем различен. Имах разговори и с американски дилъри и майстори. Там хората бяха заинтересувани и притеснени от проблемите ми. Бяха меко казано и възмутени от отношението в останалите 2 континента.

 66. Козата on October 29th, 2012
 67. Защо не поискате от Хонда и да ви компенсират задето сте си блъснала автомобила ….

 68. Другия път Тойота on May 24th, 2013
 69. А защо не прочетете написаното и тогава да давате мнение?

 70. Козата on July 15th, 2013
 71. Здравей! Благодаря че сподели няколко важни информации !
  Мисля че заглавието не трябва да е ” Хонда? Не, мерси! “, а ” Бултрако? Не, мерси “. Това че там работят изметяри, не би трябвало да те учудва. Каквото и да реши човек да купи от България все така ще си минава. Имате ли някаква представа какво се случва в “Балканстар” ако си вземете Мерцедес, или недай боже ако се прецакате да ходите в сервиза на Фолксваген или БМВ?! Същата работа. Така че по теорията за НЗС, ако елеминирате дилърите от под дробната черта остават имената на колите. Като качество, колкото и да не струва, вдъхва доверие, има проблеми или каквото щеш му наброи, ако останеш с тази кола, и я сравнищ с друга, след години ще разбереш че и не си взела грешно решение. Какъв би бил другият избор ? – Фолксваген, Ауди, Бмв, Мерцедес ?! НЕ. МЕРСИ! Всичките съм ги имал, а сега си останах само с Хондата. Похубави са ми от Хондата, и пак бих си взел немска, или някаква друга. Не съм луд фен на марката. Но с ръка на сърце, това е кчествена кола. Някои ми казват че това е така защото е американски модел и е с по-високо качество от тези произведени за Европа. Най-вероятно е така. То не само с колите е така, но и с бебешките памперси ако щеш :) . До скоро бях на трудов договор с добра заплата и можах да си позволявам всякакви коли. От скоро съм на хонорар, и не са ми сигурни приходите. Сега когато отново разсъждавам за кола, хич не ми се иска да е пак Хонда, ама аз лично, от опит я предпочитам пред другите марки точно поради качеството. Преди половин година си продадох БМВ-то…толкова го обичах…карах го и ревах…със сълзи на очите натисках на газта и мислих за следващия ремонт как ще ме изненада, и се опитвах да не гледам в стрелкичката за гориво. Обичах, но по-пощастлив бех само когато продадох предишната кола – Фолксваген пасат. А пасата беше като дядо коледа за мен. Всеки месец празнувахме си по един два пъти коледа, като изненадите които ми поднасяше бяха все по-сериозни. Ако всепак решиш да си вземеш друга марка на кола, моля те, сподели впечатленията. Успех !!!

 72. Александър on August 2nd, 2013
 73. Картинката, която описваш за съжаление е нормална за България, и не само когато става въпрос за коли а почти навсякъде. Не мога да кажа нищо за customer service на Хонда тъй като не ми се е налагало да го ползвам, но съм попадал на разочаровани клиенти в това отношение и от много други марки. Това не ми пречи от години да карам само Хонди, така ще бъде е и за напред. С повечети други марки ще ти се налагат контакти не само заради твоя грешка.

 74. minuvach on September 19th, 2013
 75. И аз смятам, че ти е грешно заглавието. Коректното е “Бултрако? Не, мерси!” или “България? Не, мерси!” А за да не си патиш следващия път първо се консултирай с някой компетентен. Препоръчвам ти http://www.ogledi.com/ във всяка ситуация и при оглед и при покупка или просто за консултация. Жив и здрав

 76. Виктор Бойчев on December 1st, 2013
 77. Случйно попаднах тук и прочетох и коментарите за БМВ не съм съгласен има един сайт realoem.com където може да се гледат схемите на частите и О чудо има и цените на американските дилари на всяка част от схемите… пазрувал съм си от Камор цените са същите като за америка обърнати в лева + едно ддс

  Тези хонди много златни на мен на Минито (уж е по гъзарско но не е толкова ново) радиатора ми е $257.16 преден air bag $191.48 страничния е скъпичък $618.43, Предна броня, bumper, primered $236.52 (без лайсни) те са по 50тина

 78. Daniel on December 1st, 2013
 79. Чудя се, защо не сте се оплакали в Комисията за защита на потребителя. Там със сигурност обръщат внимание на такива казуси и намесата им помага.
  Също така, още в началото е трябвало да се откачите от техния безумно скъп сервиз и да си ходите на проверен сервиз, където и цените и отношението щяха да са други. Аз имах ново Деу и по същия начин се опитваха да ми пробутат номера със смяната на маслото само при тях – още първия път хванах майстора да краде от маслото, и бях до там.

 80. Rael on December 1st, 2013
 81. И преди бъда нападнат с кукткудякане, тъй като едва ли ще се върна в този блог, ще допиша малко от предния пост.

  Ако колата наистина прецени, може да реши да не отвори шофьорската възглавница. Отварянето й може да нанесе много повече вреди от посочените в статията охлузвания и синини. Това че при някои модели отварянето става примерно от един пиклив сензор за ускорение не означава, че всички модели са прости. Може да се използва по-сложна система/логика за решение точно кои, точно в кой момент възглавници да се отворят. Това наистина не е твоя работа да търсиш такива обяснения. Има други начини да се образоваш как работят системите за сигурност в автомобилите.

 82. Кирил on December 2nd, 2013
 83. Не знам кой куткудяка, не знам с какви жени си заобиколен, та да очакваш това от всички. Ако беше прочел, щеше да знаеш, че нямам проблем с неотварянето на шофьорската въздушна възглавница. И имам право да знам, след като плащам. За всяка стока, за която съм заплатила имам право да знам. Както и ти. Има си закони, има си КЗП.
  Ениуей, дали ще се върнеш или не не ме вълнува, но да, за 17к не съм я размазала. А ти явно не си пипал хонда в живота си да знаеш, че това за хонда не са много пари. Не е като с Опел, Кирчо.

 84. Козата on January 24th, 2014
 85. Приемам критиката.
  Консултирах се с компетентни хора. Колата не беше никак зле, напротив. Идеята в случая е отвратителното обслужване.

 86. Козата on January 24th, 2014
 87. Хонда си е една много сериозна марка , чието реноме се троши от българските търгаши!

 88. Honda on December 16th, 2014
 89. Здравейте!
  Мога да кажа само едно!
  От прочетената комъникациия стигнах до заключението,че проблема е възникнал от отношениети и липсата на внимание в тези случаи на обикновенното човешко отношение и разбиране по случая!
  Съжалявам за липсата на търпимост и разбиране срещана в голяма част от оторизираните представителства на автомобили у нас!

 90. Natdenov on March 18th, 2015
 91. Нямам нищо общо с Хонда, освен че съм се опитвал да започна работа там….
  Обаче страшно ми хареса интелигентното, саркастично и подредено есе на Ани.Затова да кажа две думи и аз.Още повече, че съм от другата страна, работя в сферата….
  Абсолютно съм наясно за какво иде реч, от 94-та се занимавам с автоуслуги.Сменил съм няколко работи, все в големи фирми и мога да кажа-навсякъде е едно и също!Компетентните, интелигентни, кадърни и отговорни служители са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКО!И по правило не се котират много, никой не ги търпи дълго!Всяка чистка започва именно от тях!Така сервизите се обезкървяват, нивото спада драстично и остават на работа разни “скакаУци”, “псевдомонтьори”, които надуват по цял ден касетофоните с гадна, мазна чалга и чакат да стане 12:00, за да идат до кръчмето, “да апнат”, после да стане 18:00, ” да си одят дома, да седнат на по ракийка и саУатка”, а на 10-то число(или когато там им плащат) да дуднат “утепах се от работа тоя месец и нищо не вземах”.Що се отнася до управленския персонал, смята се, че черното панталонче, бялата ризка, елегант-ната вратовръзка,служебното Опел-че или Голф-че и постоянното го-ворене по GSM-а са ясни и недвусмислени признаци за компетентност, умения и знания….
  Отделен въпрос е, че те са там, за поемат всички негативни емоции, идващи от Ани-тата….
  Дори и справедливи и обосновани оплаквания и възражения са нежелани и досадни!Недай-Боже отсреща да е жена, момиче или дори мъж, но не толкова в час техниката….Става страшно, както е видно от есето на Ани…Ама тя , явно си е час и само се е правила на Барби…И е усетила как са започнали да я качват на шейната от самото начало!Само един щрих-може и да греша, но според мен ърбегът се отваря, само ако има някой седнал на седалката и СИ Е ЗАКОПЧАЛ КОЛАНА! Провел съм доста огледи и знам, че когато водачът или пасажерът НЕ СИ Е СЛОЖИЛ КОЛАНА, неговият ъербег НЕ СЕ ОТВАРЯ!
  Затова, когато всичко е по правилник, коланът затяга, а възглавницата гръмва!
  Ма може и да греша, все пак “съм на годинки”, както напоследък чувам по интервютата за работа…Сега съм на 50, но започнах да го чувам от 46….
  А иначе, на второто интервю в Хонда, проведено от две дами, вместо да разговаряме по технически въпроси,които да покажат какви възможности имам и колко съм подходящ за конкретната длъжност,след обстоен разпит за сегашната ми работа, работодатели, заплата и прочее некоректни въпроси ми беше направен психопрофил, добре обосновано и аргументирано поднесен като ясен намек да не очаквам нищо!
  Та в крайна сметка останах с убеждението, че именно “вашите положителни качества на организатор, възможности за ръководене на екип и очевидна компетентност и знания по специалността” ще бъдат основата за ОТКАЗ!
  Та, не се учудвам от отношението към Ани и другите …
  Впрочем, всичките ми познати, работили в Хонда, напуснаха….

 92. Вече старият on June 5th, 2015
 93. honda-2007-cr-v-owners-manual-Europe_BG

  Допълнителна информация за Вашите въздушни възглавници

  При челен сблъсък предпазните колани
  задържат долната част на тялото и
  торса, а предните въздушни възглавници
  предпазват главата и гръдния кош.
  Макар, че и двете въздушни възглавници
  обикновено се издуват за части от
  секундата една спрямо друга, възможно е
  разгръщането само на една от тях.
  Това може да се случи, когато силата
  на сблъсъка е с гранична стойност или
  така наречената прагова стойност, която
  определя дали предните въздушни
  възглавници да се задействат или не.
  В такива случаи предпазният колан
  ще осигури достатъчна защита, а
  допълнителната защита, която се
  предлага от въздушната възглавница, би
  била минимална.

  Ако предпазният колан на пътуващия не
  е закопчан, въздушната възглавница ще
  се задейства при един леко намален праг,
  защото пътуващият ще се нуждае от
  допълнителна защита.
  Ако предпазният колан на пътуващия е
  закопчан, въздушната възглавница ще
  се задейства при един малко по-висок
  праг, когато действието на въздушната
  възглавница ще е нужно като допълнение
  към осигурената от предпазния колан
  защита.

  При страничен удар ще се активира само
  една от въздушните възглавници. Ако
  ударът е откъм страната на пътника,
  ще се надуе страничната въздушна
  възглавница за предния пътник, даже ако
  на седалката няма пътник.

  Ако ударът е от страната на пътника, ще
  се издуе страничната въздушна завеса
  на пътника, даже и ако от тази страна на
  автомобила няма пътуващи хора.
  При преобръщане
  Ако датчикът за преобръщане открие, че
  Вашия автомобил може да се преобърне,
  той изпраща сигнал на управляващия
  блок, който незабавно задейства
  въздушните завеси от двете страни и
  двата обтегача на предпазните колани на
  предните седалки.
  Въздушната възглавница от страната
  на пътника ще се надуе и обтегачът на
  предпазния колан ще се задейства, дори
  на това място да няма пътник.

 94. Master on September 1st, 2016
 95. Тъй като обмислям покупката на Хонда и попаднах на вашето писание. Попаднах още и на акция по подмяна на въздушните възглавници на Хонда (и не само) със специфичния дефект, че може да се отворят при сблъсък без да е нужно или дори когато са деактивирани (за пътника до водача). Пиша ви евентуално ако сте за платили да си потърсите компенсация от тия измекяри…. Явно е масов дефект, а в Интернет пише, че производителят на възглавници и Хонда са знаели за проблемите още от 2004.

 96. Роромир on January 17th, 2017
 97. При оглед на колата преди покупка ви препоръчвам https://www.towingbg.com/pregled-na-kola-predi-pokupka/

 98. Пътна помощ on March 31st, 2017
 99. История без край…А може би не ?

  До къде стигна всичко…

  Наистина ще е хубаво , ако на сто такива истории има една завършваща положително…. в страната на лошия пример(за всичко).

 100. batV on November 2nd, 2017
 101. От Бултрако се отказах когато преди 20 години си купих 10 годишната ми Хонда Акорд от Италия и отидох там за малък ремонт на ключалката на запалването. Те искаха да сменя 5те ключалки + имобилайзера (2к лв). Смях се много… Едно ключарче в Младост 4 пили прави и за 2 часа и 60лв го оправи с подръчни части останали от стари коли.

  А отностно твоя проблем, Ани. Ти задаваш чисто хипитетичен проблем. Какво би станало ако моята възглавница не се беше отворила и бях умряла? Какво би станало ако нещо друго беше станало? Как мога да се доверя на колата си? Все коректни въпроси, но не и такива относо сервизирането и поддръжката.

 102. ганчо on December 2nd, 2018
 103. Не мога да повярвам. Ако бях прочел статията по-рано, нямаше да имам грижите описани по-долу.
  Хонда – да, от „Бултрако моторс“ АД (Хонда България) – не!
  Продадоха ми чисто нов автомобил с незакрепени и счупени елементи, докато ги поправят ги надраха и накрая ми казаха – „Аман от такива клиенти“. Цялата история:
  1. Избрах си автомобил, който се оказа, че го няма наличен, а от поръчката до доставката са 6 месеца. С продавача се разбрахме да провери в съседните държави и да ми се обади следващата седмица дали там няма такъв автомобил. Обаждане нямаше.
  2. След месец аз го потърсих и след 10 мин получих обаждане, че няма. Дали изобщо си е направил труда, само той си знае, но се оказва, че подобна проверка трае 1 месец, защото всички си пазели автомобилите и не искали да ги дават на други филиали! В друга марка автомобили за 2 месеца сглобиха и доставиха колата, а там една елементарна проверка е 1 месец.
  3. Грешни оферти. Явно от Бултрако произвеждат автомобили хем с ръчни скорости, хем с автоматични.
  4. Грешен сайт. На сайта, в 2 секции, всички снимки на Хонда Сивик Седан бяха с черни предни решетки (без една). След като бях вече платил капарото се оказа, че този модел не се предлага с черна решетка. Доста несериозно, когато си конфигурираш автомобила, да не излиза точно. Впоследствие ми продадоха колата с черна решетка.
  5. Лъжа от Директора на отдел „Маркетинг“. След като казах, че няма да закупя автомобила ми се обади въпросният директор да ми се извинява, че не актуализирал снимките в сайта и това веднага ще бъде поправено. 2 месеца нищо. След чата вече ги поправиха.
  6. Незакрепена решетка и броня. Без да е имало никакви удари по автомобила започна да се изважда бронята. Веднага отидох в сервиза и им оставих колата. Върнаха ми я, но след 1 час каране, забелязах че и бронята и черната решетка не са закачени. Пак оставих автомобила.
  7. Надрана решетка и броня. След нов опит да ми бъдат закрепени ми върнаха автомобила с надрана решетка и броня!!! Това вече беше нереално. Пак им оставих автомобила да го оправят.
  8. Полирана решетка. Бяха ми полирали решетката и бяха оправили само нещата, които им бях показал, но не всичко повредено от тях. Мен би ме било срам да издам автомобила с полирана решетка, която видимо изглежда на поправяна. Опит за боядисване на следите по бронята от одрано.
  9. Монтьорът беше по джапанки. Какво може да се очаква от монтьор, който оправя автомобили по джапанки? Явно в Бултрако не им пука за здравето на служителите им също така.
  10. Писмо до Изпълнителния директор. След горното описано реших, че няма как да продължаваме така и написах мейл до Изпълнителния директор. Веднага получих отговор, че нещата описани от мен са „стряскащи“ и случаят ще бъде разгледан. Толкова са „стряскащи“, че месец и нещо никакъв отговор. След нов мейл в тази нелепица се включи прокуристът.
  11. Уж е оправена. Разбрахме се с прокуриста къде са проблемите и ми беше обещано всичко да бъде оправено. След като се върнах да си я взема ми казаха – готова е на паркинга. Решетката беше сменена, но така закрепена, че имаше луфт от едната страна. Бронята стърчеше, както винаги, а следите от надрано си стояха. Тук вече бях леко зажулил бронята по моя вина, то това нямаше общо с това че се откача.
  12. Счупени водачи. Оказа се, че бронята се откача, тъй като два водача са счупени. Кога са счупени само те си знаят, но бронята се откача от самото закупуване, така че е много вероятно да са ми я продали така. Казах им – аз няма как да знам какво е счупено, но се разбрахме да си оправите проблемите. Това ми беше шестото ходене по тяхна вина.
  13. Искат ми пари за нещо, което е тяхна вина. Отивайки да си взема колата ми бяха поискани пари за водачите?!? Доста неуважително. Следва обаждане до прокуриста и сумата беше отменена. Следите от одрано по бронята от снимка 3 си седяха.
  14. 7-мо ходене. Поисках нова с реща с прокуриста с цел да поискам обяснение какво се случва. Подобно поведение спрямо клиент, който се е държал изключително нормално за описаните по-горе събития, не бях виждал. Аман от такива клиенти като мен бяха неговите думи. Това беше върха на наглостта.
  Това е най-некоректната фирма, която съм срещал, с ужасно отношение към клиените. Надявам се да съм бил полезен на клиентите на Хонда.
  https://www.facebook.com/peter.petrov.397/posts/10217732534078336?__tn__=K-R

 104. Peter on January 14th, 2020

Leave a comment

Последни постове

Категории