Баба Марта и кичът.

 

Много харесвам мартеничките и Баба ви Марта. Цялото това нетърпение да дойде пролетта, пожеланията за здраве, усмивките и ръце закичени до лактите, а децата като генерали от запаса с червено бели гърди.

Да се маха скапаната зима, да идва пролетта и да се приключва! Видяхме студ, видяхме сняг, видяхме лед, ае, баста!

И в подобни мисли започна голямото ровене за мартенички, с които да зарадвам близки и приятели, народонаселението около мен. От няколко години пазарувам само благотворителни, заради каузите, но това далеч не спира порива ми да прегледам сергиите.

Абе, хора, кво стана с традиционните мартеници? Пижо и Пенда са зафичени в края на сергията,пискюлчетата също.

И понеже всички напоследък се бият в гърдите що за българи са, как искат да си запазят традициите, да запазят българщината, спасявайки кретенския си ритуал “тричане”, та питането ми е що не направим нещо така… за мартеницата, един вид.

За сметка на нормалните мартенички има невероятни неща!

Да започнем с любимите ми пластмасови прикачалки, от които висят два нефелни пискюла. Дълго време мислех как да нарека тази група мартеници, а не бих могла да я огранича изобщо. Ако я нарека  Група Кич, това ще значи, че останалите не са кичозни, което ще е лъжа. Отрупали сергията минавате през цялата съвременна култура. Изненадващо на някои от тях можете да видите надпис Made in China, което първа радост е за мене, щото означава, че сме успели да интегрираме братския китайски народ да празнува с нас.

Нека бъдат отдел „Пластмаса от евтината“. За начало – Спондж Боб, след което минем през Супермен и се разбием в Сабрина и така величаните й в миналото цици, виждала съм варианти на Сабрина с присветкващи зърна. За мартеница говоря. Разбира се – Селена Гомес мартеничка, Барби мартеничка, Джъстин Бийбър мартеничка, мартеничка Хелоу Кити. Съвсем естествено до тях има и мартеници с така актуалните герои от сериали. Турски. И вечната класика – мартеница с робинята Изаура. Мартеничка гъз. Да, гъз. Е, според  тях е сърце, което свети пулсиращо, но на мен ми прилича на гъз. Сини кученца, лилави слончета, зелени зайчета, шарени неопределени неща. Покемон мартеница, Пикачу, Мечо Пух, Ариел, Немо, мартеница урод (почти като неопределените неща, но по-грозно), Батман мартеница, мартеничка октопод, мартеничка динозавър. Мартеничка от пластмасови прозрачни мъниста. Мартеница с части от труп, разбирайте заешка опашка. Ключодържател мартеница. Мартеница, която свири ламбада. Светеща мартеничка тип дискотечка. Топки мартеници, от миниатюрни, до такива, че могат да ви докарат дискова херния. Те вероятно са за украса на дома, но на мен ми приличат на бебешки глави и ме плашат, защото всеки момент очаквам да ревнат. Особено червената.  Мартенички с изплетени имена – Мария, Иван, Каралайн, Питър. Има мартенички със смайлитата от Скайп. (dull).  Разбира се има и мартеници с любимите ви групи – KoЯn мартеница, Michael Jackson мартеница, Преслава мартеница. Последното го предполагам, защото аз видях само цици, под които имаше надпис Преслава. Лицето не ми говори нищо, особено ако е с това качество на образа.

actualno.com

actualno.com

Да обърнем внимание и на особения жанр в мартениците – Гео-спортно-политически коректни. Веднага в съзнанието ми се появява мартеничката за ръка с миниатюрно доларче, така традиционното българско доларче. Мартеничка в бяло, зелено и червено, заедно със син пискюл като знамето на Европейския съюз, затвърждаващ вечната дружба между народите. Мартеничка с кубчета с буквички. На единия пискюл BG, на другия USA. Вероятно няма да повярвате, но имаме мартеници с полумесец -  – отново манифест на привързаността на българина към международното положение. Помня годините, в които хората се хващаха за косите на политическа основа, тогава се появиха първите СеДеСарски мартенички, а именно синички. Традиционно сини, разбира се. Колко омраза трябва да има, за да посегнеш и на това… Не знам. После се появиха левскарските мартенички, също толкова  синички. И да не забравяме – Иисус мартеничката, Дева Мария мартеничката и Неизвестен Светия мартеничката.

Разбира се има и раздел хорор. Мартенички с вампири, мартенички с кървава очна ябълка, мартеничка черепче, фосфоресцираща мартеничка вещица. Ей такива, кудошлийски неща.

А аз искам мартеница. Истинска. Обикновена. Бяла и червена. За да пожелая всекиму здраве. Защото го обичам, държа на него и не бих допуснала да се разхожда в някакво недоразумение на гърдите. Обаче явно се купува, щом всяка година има нов хит, нов кич и аз съм винаги изумена от този гений.  Да живей. Румен и засмян.

Thursday, March 1st, 2012 Козата Ани

7 Comments to Баба Марта и кичът.

 1. Ужаст! Да живей народното творчество!!!

 2. Анна Мориц on March 1st, 2012
 3. И това е забележително. Търся си преводач да ми разчете посланието. :D

 4. Точка on March 1st, 2012
 5. Здравей Ани,

  разгледай нашето издание и ако ти е интересно може да ти изпратя условията ни за автори.

  Поздрави

 6. Камен Христов on March 27th, 2012
 7. Всичко се внася от Китай, тъжното е че опорочихме и тази традиция с бизнеса…

 8. доставка на алкохол on April 19th, 2012
 9. Чувах една история – как като за пръв път пратили на китайците да правят мартенички, те не могли да уцелят точно цвета на червеното, та пратили партида с оранжево-бели мартеници. Ама после се научили.

 10. Све on April 28th, 2012
 11. Има страхотни ръчни изработки, но са малко по-скъпички, разбира се. Тази година се бях накичила само с една мартеница изработена от моя приятелка…

 12. супермаркет on May 4th, 2012
 13. Там който имаше нужда от преводач, йероглифът на китайски означава “любов”, чете се “ай”. Моля.

  http://zuramode.wordpress.com

 14. Zura on June 7th, 2012

Leave a comment

Последни постове

Категории