Когато някой се самозабрави или законите не важат за М-тел

Време е няколко фирми да се осъзнаят. Не аз съм им длъжна, те са ми длъжни, щом им плащам. И изобщо тук някак усещанията за търговия са на ниво парапитек пласира застояло се мамутско месо. Омръзна ми за всяко нещо да дебна, да очаквам чук в главата, да не кажа нещо по-невъзпитано. Как изобщо е възможно фирма като М-тел да не вложи пари в обучение на кадрите си и да позволява някаква паплач да общува с най-ценното им – Клиентът. Омръзна ми да ми е налага да гледам търговеца в ръцете. Дали няма да ми пробута гнила ябълка, бъгнал таблет или шупнала блажна боя. А когато си потърся правата, отсреща да ме гледа поредното арогантно създание с усещане за безнаказаност. Хора, не позволявайте на ей такива типчета да ви мачкат! Не им позволявайте да се гаврят с нас! И изобщо моля ви, МОЛЯ ВИ, следете си правата!

И за да не съм празнословна ще цитирам написаното от мен на на фен страницата на М-тел.  Пък да видим кой точно договор обявява законите на една държава за нищожни.

“Добър ден. Да си поговорим малко? Или да ви разкажа за сагата на един Asus Transformer? След два неуспешни опита да го закупя от магазин с обяснението, че 1) ех, ей сега ги изкупи една фирма, всичките и седмица по-късно 2) ех, ей сега продадох посления реших да го закупя онлайн. Смятам и обяснение 1 и обяснение 2 за крайно нищожни и подигравка с интелекта на клиентите ви, но не това е темата на този пост. На 05.10 го поръчах от онлайн магазина ви с план, получих го на 06.10, заредих го, както е указано в ръководството, на 07.10 го пуснах за първи път. Изведнъж се появи проблем, а именно неразпознаване на сим-картата. След проведени разговори с колегите ви от *88 (любезни, между другото) и няколко опита от тяхна страна да ми помогнат, проблемът не беше остранен. Картата се разпознава за малко, след което изчезва покритие и интернет. Трайно. След поставяне на друга карта, без какъвто и да е било проблем с 3G мрежата ви, проблемът се задържа отново. Пробвайки с наличен wi-fi връзката е стабилна. Колегите ви от *88 ме поканиха да занеса апарата в първия ви магазин.
Занесох апарата, оказа се, че колегата ви в магазина в Софийски Хали настоява да получи целия набор към Асуса, за да заведе рекламацията ми. Наложи се да загубя още време и да се върна в дома си, за да взема зарядното. Според обясненията – причината е, че можело да сменят устройството. Питането ми е – не разполагате с резервни? А ако се наложи да си закупя зарядно, означава ли това, че не можете да ми осигурите подобно нещо? Не мислите ли, че по-удобно за клиентите ви ще е да приемете рекламацията, а в приемо-предавателния протокол да се опише, че не съм върнала целия комплект и да бъда задължена да го направя в някакъв срок? При връщането ми в магазина ви в Софийски Хали колегата ви, комуто видимо досадих (за което съдя по някои въздихания, както и характерно врътване на очи) ми обясни, че не може да ми каже за какъв срок ще получа информация какво ще се случи с устройството. След като го запознах с чл 55 от Закона за защита на потребителите (който гласи: Чл. 55. (1) Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор от разстояние в срок 7 работни дни, считано от датата на:
1. получаване на стоката от потребителя), колегата ви, както и управителя обявиха, че с подписания договор между вас и мен Законът за защита на потребителите не важи. А именно по него имам право да: 1) ако преценя да откажа сключения договор в 7 дневен срок, да го прекратя с връщане на заплатената от мен сума , 2) да поискам смяна на апарата.
Смятате ли, че някакъв договор е в състояние да има върховенство над Закон на Република България? Смятате ли, че колегите ви умишлено се опитват да прескочат този 7 дневен срок?
Настоявам за отговор в най-кратък срок.
С горния текст ще бъдат запознати: Комисия за защита на потребителите, Комисия за регулиране на съобшенията, посредством адвокат.
За незапознатите мога да предложа този текст: http://www.kenanoff.com/blog/archives/190

Благодаря.”

Линк към поста: https://www.facebook.com/MobiltelBG/posts/232295210231969?comment_id=861436&notif_t=like

Чувствайте се свободни да коментирате. А наличните коментари са доооста интересни. Поне за ПР отдела на Мтел. Надявам се.

И изобщо М-тел е една интересна фирма:

 

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

След като постингът ми във ФБ доби прилична популярност от Мтел ми се обадиха и ми предложиха да ми подменят таблета и да ми опростят 2 месечни такси, а именно 60 лв. Обясних им, че смяната на таблета не е жест от тяхна стана, а просто мое законово право, така че 60 лв са крайно неадекватна компенсация за всичките нерви и време, които загубих.
След това ми се обадиха пак, да ми обяснят, че изискването на компенсация е изнудване и заплаха, с което за мен разговорите приключиха.

Естествено, споделих това и във ФБ. Изведнъж, някак от нищото се появиха 3-4 профила на хора с крадени снимчици, 15-20 приятеля и повечето завършили НБУ. Стана ми странно как точно се случи, че тези хорица попаднаха на паднал доста на стената на Мтел пост и започнаха настървено да се плюнчат. Интересното е, че двама от тях са коментирали и ето тук:

http://smartnews.bg/?p=2656&fb_source=message

Искрено бях поласкана от мобилизацията в компанията. Някой беше поизнервен. Но, пичуе от Мтел, не така де, това е доста тъжно нещо… Някак нивото … Ако може… Нали...

Имам си принтскрийн на всичко :)

На 10.10. 2012 в 17:00 по 2 мейла и 1 факс, както и в офис на Мтел за подпис и печат,  изпратих следното заявление:

ДО

Мобилтел ЕАД

ОТ

М. Б., гр. София

Относно: отказ от сключен договор за продажба от разстояние № М33ххххх от 05/10/2012г

Уважаеми господа,

С настоящото Ви уведомявам, че на основание чл. 55, ал. 1 от Закона за защита на потребителите, се отказвам от сключения договор за продажба от разстояние, а именно договор № М33ххххх от 05/10/2012г за продажба на Asus Transformer и Mtel Surf NonStop S.

Моля, заплатената от мен цена по договора да ми бъде възстановена, както и да ми предоставите информация за начина на връщане на стоката.

Обръщам Ви внимание, че при опита ми да информирам Ваш служител за отказа ми от сключения договор в магазин на Мтел, находящ се на адрес гр. София, Централни Хали, получих отговор, че „законът не важи за Мтел“.

Също така Ви обръщам внимание, че служителите Ви положиха максимални усилия да заобиколят законовите срокове.

В случай, че не получа своевременен отговор на настоящия отказ от сключения договор, ще бъда принудена да сезирам Комисията за защита на потребителите. Както и за факта, че на интернет страницата Ви в раздел Общи условия липсваше информация, както изисква законодателството на Република България, за което грубо нарушение разполагам с принтскрийн с дата и час.

С Уважение,

М. Б. 

Гр. София,

kozataani@gmail.com , +359 888 ххх ххх

Сега чакаме покриване на законовите срокове, а именно 16.10, когато изтичат 7 работни дни, както повелява закона. След което КЗП ще бъде сезирана, както ме посъветваха самите те.

Monday, October 8th, 2012 Козата Ани

5 Comments to Когато някой се самозабрави или законите не важат за М-тел

  1. Жалко, че от единичен случай се правят изводи за цялата компания. В Мтел работят доста свестни хора и винаги, когато сме имали проблем са го разрешавали бързо.

  2. Петя on October 12th, 2012
  3. За съжаление, Петя, съм 12 години клиент на тази фирма. За тези 12 години предполагам се досещате, че сме имали не веднъж проблеми, но съм ги подминавала, защото или съм ги сметнала за ненужно да чопля, или защото колегата Ви срещу мен е бил разбран и е подходил човешки, както и аз, което надявам се се подразбира. Всъщност изводите си ги правите Вие. Защото всичко написано е по един конкретно повод и се обсъжда единствено и само той.

  4. Козата on October 12th, 2012
  5. Вече сме 19/10/2012 – живо се интересувам от развръзката, защото злоупотребите с правата на потребителите не са просто ежедневие в България, те са нагло, гадно, отвратително ежедневие и няма да спрат докато българина не започне сериозно да си отстоява правата. Конкретния случай е само един пример, но аз заставам твърдо зад всяко действие предприето с цел Мтел да разберат че потребителските закони важат основно за такива като тях!

  6. Sophie on October 19th, 2012
  7. Днес звъннах на *88 с питане за жалбата. Разгледана е на 22.10 и до няколко дена трябва да получа писмен отговор на адреса за кореспонденция. Очаквам да го видя.

  8. Козата on October 24th, 2012
  9. Козата on December 19th, 2012

Leave a comment

Последни постове

Категории