Хонда? Не, мерси! (парт ту)

Понеже мина много време. И се чудех да пиша ли, да не пиша ли. Не знам. Осъзнавам, колко сме малки и жалки. Но докато на други места в същото наше време, когато има проблем корпорациите ни купуват с няколко хилядарки и проблемът им се потулва, тук си действаме по нашия си традиционен начин – “трай, щото иначе…” А всъщност се оказва, че не е чак толкова въпрос на локация. А на морал на една цяла корпорация.

Повръща ми се. И не защото съм идеалист, не защото смятам, че трябва да има справедливост, не защото съм инат, а защото някой ден на този свят ще родя едно човече, на което аз ще трябва да представя този, същия свят.

“Мило мое дете, това е мястото, на което ще живееш. Тук те чакат само лайна, унижение, мерзост, заплахи. Е, има и красиви неща, като пролетното небе, белите лалета и котките. Ще имаш и приятели. Но не мисли много. Защото това може да те убие. Минимум.”

Та да ви доразкажа що се случи в крайна сметка.

Намерих контакт в Австрия. Човек, работещ за Хонда-Австрия, пиротехник. Имам роднини там, те се срещнаха с него, поговориха и служителят каза, че очевидно имам проблем с колата, че имали подобен случай със същия модел, същата година в друга държава от ЕС. Установих контакт по мейл, получих протоколи, които да попълня, мъжът ми ходи до сервиза, измери, замери, снимки от катастрофата, снимки от застрахователите, обяснихме подробно и зачакахме. Цялата документация замина за Англия с ясната декларация, че има проблем в датчика на седалката.

Месец и половина.

След като търпението ми се изчерпа пратих любезен мейл със запитване какво се случва.

Отговорът:

Dear Mr. Dimitor Ivanov

Pleas kontakt your local Department

 

И точка.

Познато, нали? И нелюбезно. Или изплашено? Притеснено? Да разбирам ли, че някой е бил заплашен, че ще загуби работата си? Изненадана ли съм? Не съм ли? Индиректна заплаха ли е това?

Оправих си колата, на друго място. Застрахователите платиха. И това е.

Това е светът, в който живеем, мили хора. Свят, в който корпорациите те мачкат. Свят, в който държавата вини неправителствения сектор за собствените си некомпетентност, безхаберие и корупция. Свят, в който знаем, че тютюнопушенето е вредно и въпреки това караме кучета и маймуни да пушат, за да доказваме доказаното. Свят, в който ти се обяснява в реклама, че дъвките са полезни, а не че те всъщност са безумно вредни и са в топ 10 на замърсителите на околната среда. Свят, в който козметичните корпорации продължават да тъпчат продуктите си с парабени, които имат доказана връзка с рака на гърдата, но същите корпорации нямат морал да ги махнат, ей така, защото вероятно убиват хора. Свят, който тъпче в храните си хормони и отрови. Свят, в който човекът като консуматор, клиент, данъкоплатец, гражданин няма значение.

Аз не искам това. И когато го заявя получавам индиректни заплахи, правят ме на маймуна, а както ми каза един специалист в подобен тип взаимоотношения :

“Леле, тия са се изгаврили с теб!”

Благодаря. На Бултрако, на Хонда – Япония, на Хонда-Австрия, на Хонда-Англия, на всички за урока. Спите ли спокойно? Имате малко време тук. За тарикатщината все някога ще си платите.

Аз не ви харесвам! И съм ужасно паметлива.

 

Wednesday, April 25th, 2012 Козата Ани

11 Comments to Хонда? Не, мерси! (парт ту)

 1. Надявам се това , за което говориш не е реалност и от Бултрако не са посегнали по най-бруталния начин за който ти се страхуваше :(

 2. Константин on April 25th, 2012
 3. Не, всичко написано е реално. Но знаеш защо не участвах в онова предаване.

 4. Козата on April 25th, 2012
 5. Да , именно за това се надявам опасенията ти въпреки това да не са станали реалност , защото или иначе това ще граничи с висш идиотизъм !

 6. Константин on April 25th, 2012
 7. Съгласно законодателството корпорациите са хора. Не всички хора имат морал. Следователно корпорациите не са задължени да имат морал. А пък понеже хора не се обиждат, защото ще те съдят, ти не можеш и да протестираш, че нямат морал, за да не те осъдят.
  Ето това е. Просто и ясно.
  А пък ти за птички и лалета си се разговорила …

 8. Боата Баба on April 25th, 2012
 9. Така е, корпорациите са създадени с цел печалба в крайна сметка…

 10. супермаркет on April 26th, 2012
 11. Ахам, супер е! Създават се “хора”, чиято единствена цел е печалба. Велико просто!

 12. Боата Баба on April 27th, 2012
 13. Мда, много позитивно. Мерси, супермаркет.

 14. Козата on April 27th, 2012
 15. Много добре започва това изречение…”“Мило мое дете, това е мястото, на което ще живееш.” и само как продължава “Тук те чакат само лайна, унижение, мерзост, заплахи.”

 16. диабетични храни on May 25th, 2012
 17. “Човек, работещ за Хонда-Австрия, пиротехник.”

  Не знаех, че дистрибуторите имат пиротехници? Каква им е функцията там? Взривяват коли или подготвят фоерверките за коледа?

 18. Нико on June 17th, 2013
 19. Вероятно знаеш, Нико, че правят тестове. Вероятно е и да не знаеш.

 20. Козата on July 15th, 2013
 21. Хора не бъркайте HONDA – europe с други.Ако това се случи в САЩ някой дилър ще е НЕЗБАВНО обезглавен.А Бултрако са негодници и миндили

 22. noname on January 11th, 2014

Leave a comment

Последни постове

Категории