PR-ът не е лесно занимание

Днес ще ви разкажа за една малка битка, един малък скандал и колко важно е, да отстояваш принципите си и да настояваш правата ти да бъдат спазени. Как от един майтап нещата могат да се развият до там, че преди да си легнеш да се усмихнеш и да си кажеш

„Пфу, не беше лесно!“

И след като изчетеш цялата подкрепа за нещо толкова малко от хора, които също са се почувствали засегнати покрай тъпанарщината, изсипала се върху теб, да се почувстваш щастлив, защото не си сам.

Всичко започна от нещо доста незначитено, то дири още си е такова, от там, че един приятел на майтап се включи в онлайн конкурс на Пежо България за снимки под надслов „Покажи своя характер“ и този факт ми се появи в Новините. Влезнах да го подкрепя, защото ми е мил и естествено прегледах за какво иде реч и естествено конкуренцията му. Пълно разочарование. Цици, нокти на вещици, чорлави глави, кореми на плочки. А тук таме няколко красиви фотки, но хич не оценени. Всяка с по 5-100 натискания на Лайк бутона. Което е толкова несправедливо, защото са си истинско творение на изкуството.

И ей така, реших да „изкажа“ своя бунт срещу това, слагайки моя снимка от едно хелоуин парти, когато се направих на касапина Щерю Пукала. Да, знам, тъпо е, ще им накривя капите. И на провеждащите, и на участващите. Голем праз. А и е фън. Наградата е фотосесия в френски фотограф в Париж. Тук е моментът да споделя, че хобито ми е фотографията, да на ниско ниво съм, уча се, но умирам от кеф. И понеже съм луда изчетох де що има правила и т.н, сложих чавка, че съм прочела и приела.  Сложих снимката и зачаках. Пуснах конкурса с моя лик на стената ми във Фейсбук. Реших, че това е снимката, която показва моя характер.

Изведнъж се оказа, че има огромен интерес. За дни събрах баснословни броеве лайкове. Познати и непознати се забавляваха със снимката и участието ми в подобно нещо. Защото всички, които ме познават, знаят колко не ми пука, как не ме вълнуват подобни неща, а в някои случаи дори силно осъждам и роптая срещу подобен род инициативи, подхранващи маниите от сорта на анорексии, както и превръщането на хората в чудовища с ботокс и силикон. И изобщо конкурсите за красота са крайно обидни за съществото ми. Съжалявам. Да не говорим, че Космо-културата е една бомба, чието забавено действие ще усещаме все повече и повече. А непознаващите го виждаха от самата снимка.

За седмица имах 674 лайка. Много забавно беше. Докато в един ден при постване на линка се оказа, че снимка не се вижда. Поразрових се и се оказа, че:

„Уважаеми/а КозатаАни

Благодарим ти за участието във фотоконкурса на новия Peugeot 308 “Изрази своя характер”.

Извиняваме се, но нашия модератор отказа да публикува снимката ти. Ако желаеш да участваш с друга снимка, моля кликни на линка отдолу.“

Чаааааааааааааакай малко, мислех си аз, чааааакай! Защо? С какво моята снимка е по-негодна за участие от всичкия бливоч накачулен там. Естествено изразих възмущението си на стената си във Фейсбук, а след 15 минути изрових и страницата там на събитието и на Пежо България. Писах и там. Отговор не дойде, въпреки че администраторът очевидно беше онлайн.  Питах се защо. Защо, по дяволите, някой преценява, че снимката:

1)      Не показва характера ми

2)      Е в разрез с правилата

3)      Е по-зловредна от снимките с цици

Попитах Пежо България какво мислят за дискриминацията. Лека помощ: Дискриминация: (от лат. discriminatio — „правене на разлика“) е третирането на даден човек или група или възприемането му на базата на класа, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация или нещо друго вместо спрям…о неговите лични качества. Според признака, по който биват дискриминирани хората, се назовават различни видове дискриминация – религиозна, етническа, расова, полова, сексуална и т.н. Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на хората в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношение към хората от различни групи по различен, неравноправен и нерационален начин. Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация.

Дали намират хора с буйни вежди, поглед излъчващ ниско IQ и с наднормени килограми за негодни? Интересно какво мислят и за цветнокожите? А за инвалидите? Проблем ли е, че съм жена? Или че съм с костюм? Или че костюмът струва 7,20 лв? Трябваше ли да сложа цица? Защо трябва да ми се диктува какъв би бил моят характер? Нали точно това е условието, защо някой определя, че това не е моят харакер? Какво точно е предизвикало неодобрението на модератора? И странно какво би казал някой от Пежо Париж за подобно поведение?

И тогава се случи чудото. Много много мои приятели севъзмутиха също. Цялата им енергия. Защото въпросът е принципен. Те много добре знаят, че не ме вълнува конкурсът. Вълнуват ме хиляди други стойностни неща. Не ме вълнува победата. Вълнувам се от това, че има правила, отговарям на тях и изведнъж ми е отнето правото да сложа скапаната снимка някъде. И лично се почувстваха засегнати от този факт. Защото е обидно за интелекта им, за индивидуалността им, за усещането им към този свят изцяло.

Тези хора изляха поток от питания, настоявания на стената на Пежо България. Искаха обяснение. Искаха разяснение защо вотът им не се зачита. Питаха всичко това, което вече съм попитала. Бяха хем ядосани, хем нахъсани, хем им беше смешно, че някой някога си позволява подобно нещо.

И последва градацията в писанията на модератора. Първо се обясни, че нарушавам правилата. Добре, нека видим пак правилата.

Чл. 1 – ОРГАНИЗАТОР НА ИГРАТА – бла-бла-бла, кой е Пежо, коя е България и кой е фотографът, срокове, ала бала. – нарушение няма.

чл. 2 – УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ИГРАТА

В играта може да участва всяко пълнолетно лице –да!, чието гражданско положение му позволява това и което живее в една от посочените в предходния член страни – ъъъ….ми да?!.

чл. 3 ОБЩИ ПРИНЦИПИ

Принципът на Играта се състои в изпращане на снимка на участника – done!!!, придружена от 3 (три) прилагателни, които описват характера на кандидата, при това във връзка с темата на рекламната кампания на новия 308 на Automobiles Peugeot, която представлява утвърждаване на характера му. –done!!! По време на селекцията ще бъде взета под внимание съответствието между на снимките и прилагателните и темата на кампанията – приемливо!

ЧЛ. 4 – РЕД ЗА УЧАСТИЕ В ИГРАТА

4.1 – За да участва в настоящата Игра е достатъчно всеки кандидат :

1)  да има валиден акаунт във Facebook, за да изпозлва функцията « Like » и да споделя участието си със своите приятели на стената Facebook. – извън печатната грешка, да имам акаунт, бе!

2) да посети интернет сайта на Играта (различен за всяка страна) – done!

3) да участва като :

    * натисне бутона « Участвай » след което, качи своя снимка, въведе името и страната си, 3 (три) прилагателни, описващи характера му, в съответствие с гореспоменатата кампания, наричана по-долу « Приносът », фамилията си и валиден електронен адрес,

    * приеме правилника на играта като маркира  « Приемам условията за участие и всички точки в настоящия правилник на Играта ».

    * потвърди, че е на разположение през предвидения за фотосесията период, а именно във вторник, 21 юни, или сряда, 22 юни, 2011 в Париж, което включва възможност да бъде в Париж от 20 юни, следобед, до 23 юни сутринта, маркирайки « потвърждавам, че имам възможност да участвам във фотосесия в Париж и мога и съм способен да бъда в Париж от понеделник 20 юни 2011 12ч CET до четвъртък 23 юни 2011 20ч CET

    * валидира формуляра за участие, надлежно попълнен най-късно до крайните дати за участие, като маркира полето, в което кандидатът приема изцяло настоящия правилник на английски или френски, деонтологичните правила в сила в Интернет, както и законите и правилниците, приложими за игрите-конкурси.

- all done, all fucking done!!!

Всеки непопълнен, грешен формуляр и/или валидиран в Интернет след този срок, ще бъде считан за недействителен. По същия начин, всяко участие в настоящата игра от лице, което не отговаря на определените условия за участие, ще бъде считано за недействително. – тц, няма грешки, все още мога да пиша името си без да се запъна. Амин!

Поведение на участник, което може да навреди на имиджа на Организатора и/или противоречи на обществения ред и/или на добрите порядки може да доведе до дисквалифициране на участника от Играта. – Поведението ми е крайно благоприлично, имайки предвид спорчето.

4.2 – За да се гласува за даден кандидат е достатъчно всеки интернет потребител:

1) да има валиден акаунт във Facebook, за да използва функцията « Like » и да сподели участието си със своите приятели на стената Facebook.

2)  да посети интернет сайта на Играта (различен за всяка страна)

3) да избере снимка и да кликне върху « Like »

Един Интернет потребител може да гласува за всички участници, но само по веднъж за всеки от тях.

Гласуването представлява даване на вот « Like » за избрания участник.

-          Това малко напомня инструкциите за микровълнова, които започват с „включете в електрическата мрежа“, а малко след това – „не ползвате за сушене на дрехи.“

След гласуването, всички « Like » ще бъдат преброени и всеки интернет потребител ще може да види броя « Like » за всеки от участниците.

чл. 5 – ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА ПОБЕДИТЕЛЯ

На всеки етап ще бъде приложена процедура за филтриране за всички Участници. Тази процедура предполага елиминиране на Участниците, които не отговарят на следните предварително определени критерии:

    * нямат никаква връзка с общия принцип на Играта – еми, идеална съм си!!!

    * съдържат груби сцени и текст или такива с порнографски характер и/или по-общо, всеки носител, който съдържа забранени от закона елементи или такива, които противоречат на обществения ред или на добрите порядки; – абе дори цица няма на снимката ми, бе?!

    * които прибягват до защитени изображения или на известни личност: които имат връзка с други автомобилни марки, различни от тази на Организатора. – моя си е.

Този списък може да обхваща и други критерии. – това ми стана крайно интересно. Какво значи „може“, „други критерии“? От къде на къде???

Прилагането на процедурата за филтриране се извършва чрез интернет модератор, наречен« Webmaster »на Организатора. – този ми е голям приятел, бас ловя, че ме обожава.

Два часа по-късно, след последвалата истерия от наглостта да се позоват на правилата, ми бе предложено да сменя снимката, с която участвам, но да запазя гласовете. Абе, хора, аз ли съм идиот или това е доста недопустимо?! А останалите участници какво ли мислят за това? Ми аз мога да сменям снимката всяка седмица. Тая седмица руса кака, следващата нещо драматично – сълза на буза, докосната от роза, след това коне на водопой, също мило котенце, Цуцката пред огледалото се самоснима, после гигантски цици за ценители, в сряда Ламборджини, а в неделя пак цици, че най-печеливши ми се виждат и т.н, докато обхвана всички вкусове в публиката. Това как точно определя моя характер? “Характерът представлява нещо като структура-посредник между вътрешния свят (душата) на личността и външния свят (обществото).” казва Wiki. Тогава къде е конфликтът? Защо характерът ми е дискредитиран, а самоснимали се в поза „Измирските потайности” на фона на чаршафи, шампоани, закачалката с якето на баща ми и шапката на братовчеда Киро  и пране се толерират? Това да не е някаква пародия? Какъв е този PR гаф?

Час по-късно вече с леко изнервен тон ни беше обяснено, че мога да си кача снимката и мога да запазя гласовете към нея. Но единствено и само защото задавахме въпроси. Заляхме им стената.

И ей така, за няколко часа бях гневна, бях озадачена, бях романтично развълнувана, заради подкрепата на интелигентни хора. И защо? Защото нечий маркетингов отдел трябва да бъде уволнен дисциплинарно. Аз прекрасно осъзнавам, че в Париж ще иде нечие гадже, любовница, щерка. Но нека не е така грозно, бе, хора. Понякога насреща ви има човек, който ще попита Защо и ще настоява за отговор, а заедно с него и още 30 човека.

Защото наистина не ме вълнува наградата, а това че някой си позволява да обиди мен, приятелите ми, и всеки човек с IQ по-високо от това на буркан със зеле.  Защото е важно да се бориш за принципите си, за морала и срещу наглостта! А иначе цици си имам, о, какви цици имам!

И благодаря на Пежо България, че за заради днешния скандал се сдобих рЕзко с още 200 лайка, don’t hate me!

Wednesday, October 5th, 2011 Козата Ани

1 Comment to PR-ът не е лесно занимание

  1. Стискам ти ръката моме !!!

  2. Георги on March 27th, 2012

Leave a comment

Последни постове

Категории