Сезонен наръчник за начинаещи коткари

Следващият наръчник е написан от човек, живеещ с 3 (три) осиновени от улицата котки. Едната без крак, втората кривогледа, а третата е просто дебела. Неговата цел е да предостави нужната информация на начинаещите коткари и се базира на личен опит.

 

Пролет.

През пролетта котките предимно сменят козина. Има косми по дрехите, по чаршафите, на четката за зъби и в кафето. Няма само по тапетите, но това е просто, защото вече нямате тапети, тъй като котките са ги свалили и са ги направили на хиляди малки конфетки, разпръснати из целия ви дом, а вие сте ги събирали с дни и сте проклинали живота си. В случай, че изперете дрехите, за да се отървете от космите, трябва да знаете, че нищо не застава между котката и желанието й да дремне върху прането и така да остави гнездо от козина отгоре му. Или просто да помеси, за да извади милиони малки бримки от разкошната ви блуза на известен дизайнер.

Нощем спят с вас, всичките. Общо взето, спалнята се превръща в адски панаир от косми, котки, които се бият и котки, които се грижат за тоалета си в 3:40 сутринта. Особено неприятно е ако имате сенна хрема или просто кихнете през нощта. Това така стряска котките, че поне един от вас остава с дълбоки нарези от нокти по тялото, докато котката, която си е изкарала акъла се опитва да избяга. Само 2 минути по-късно те ще са скрити някъде, сложили малките си лапички на малките си сърчица, дишайки тежко с разширени зеници, а вие ще псувате и попивате кръв. Денем ще забележите котките в района на слънчевите петна из жилището ви. Спящи. Защото през нощта са се изтощили.

През пролетта обикновено хората садят малки сандъчета с петунии, полски цветя и мушкато. Собствениците на котки се сещат късно, понеже отдавна нямат саксии, но въпреки всичко им се иска и тяхната тераса да е красива и ароматна. И защо ли. След като съвестно засадите всяко коренче, грижливо му сложите пръст, тор и го полеете с кокетна лейка, на котките ви ще им отнеме не повече от 2 дни да реорганизират саксията в тоалетна или просто ново легло.  Не се чудете ако нищо не поникне или петуниите са рехави и с жълти листа. Не вие сте кофти градинари. Просто се откажете веднъж завинаги от тая тъпа идея.

Дворните котки се дерат денонощно напролет, търсейки любов или просто секс. Най-често го правят нощем, защото писъците им раздират нощта по един особено харизматичен начин. Покрай секса има и доста побоища, също така съпроводени с крясъци, понякога и доста кръв. В случая не е ваша.

Лято.

Лятото е прекрасен сезон. Всички плануват почивки. Я на море, я на планина. С приятели, в чужбина, без децата, с децата. Варианти всякакви. Собственикът на котки започва плануването първо с преравяне на телефонния си указател за евентуален луд, който би се навил да идва веднъж на ден да храни животните. Чак след като установи плановете на всичките си близки приятели се нагажда спрямо тях и подрежда почивката си в екселска таблица, така че двата набора ключове да попаднат в стройна верига от хора, които ще са в града и така да му се съберат десетина дена, в които да избяга от всичко и всички. И цялата тази схема, за да се приберете един ден с прекрасен тен и да откриете, че котките са опикали кревата в знак на несъгласие с отсъствието ви. Минимум.

През лятото котките не спят в спалнята нощем. Това е сезонът, в който можете да се порадвате на половинката си. В случай, че сте с климатик, котките категорично ще го избягват, затова е добра идея да го сложите там, където прекарвате най-много време. Ако обаче от климатика се схващате и пускате секрети от носа до коленете, сте принудени да ползвате вентилатор. Котките не ценят и него. За сметка на това, вентилаторът успява да вдигне всички косми, които котките са положили на чаршафите ви през деня, защото там са спали, изтощени от гоненето на мнимите врагове в 5 сутринта. След като се повъртят във въздуха, задължително всички косми се лепят на лицето ви и поне 2/3 влизат в носа ви. Не е добра идея да спите с отворена уста.

Към горното е важно да отбележим, че котките сменят козина и през лятото.

Интересното е, че котките хем ви избягват през нощта, хем денем, когато вън температурата е около точката на кипене, настояват да се гушнат във вас и само дебнат да задремете, за да положат тялото си с всичките им 39 градуса върху телесата ви, лелеещи прохлада. Изумително старателни са ако и вие сте с 39 градуса темпратура и се борите със задължителния летен вирус. В тези моменти лошото е, че няма да имате сили да разкарате котките, натрупали живо одеало върху вас и просто ще лежите, очаквайки смъртта с примирение.

С лятото и жегите, идва времето и на отворените прозорци, през които нахлуват безрасъдни мухи и други насекоми. След това дом и битие стават много несигурни. Като количество и качество. Всички котки се втурват в преследване на насекомото без мисъл за жертвите. Материални, но и не до там. Ако сте сръчни и пъргави може и да спасите ваза 1 брой, картина 1 брой, очи 3 броя и муха – 0 броя.

Есен.

Наесен котките се връщат в спалнята през нощта. Добрата новина е, че вече не ползвате вентилатора. Лошата е, че спането отново е мираж. В малките часове на нощта протичат много събития е живота на котката, а арената е върху или до леглото. Игра, любов към стопанина, любов към друга котка, стари дрязги между котките се решават тогава, реаранжиране на апартамента, а ако случайно някоя от котките ползва тоалетната, то това се оповестява с гръмогласни викове на нещо между разярена мечка и пиян морж и следва усилено копаене в тоалетната до припадък. Обикновено нощното ровене в тоалетната им е толкова старателно, че е добре да имате предварително подготвено и адекватно обяснение пред полицията, която комшиите ви ще извикат за нарушаване на обществения ред и вдигане на шум. Разбира се, сутрин, когато алармата ви събуди, вие с натежали клепачи и пълни мехури ставате и започвате неравната битка с битието си, котките ви изпращат само с поглед и заспиват дълбоко, доволни от изпразването на удобното легло, сякаш са ангели на съня и любовта. Понякога не е нужно да разчитате на аларми. Може пък котките да решат да се сбият 20 минути преди тя да изгърми в ушите ви, а когато стане ясно, че няма смисъл да опитвате пак да заспите, абсурдно е да мислите за „само още 5 минути“, ставате ядосан на себе си и това извратено желание да имате котки. Те разбира се пак остават на леглото да поспят.  Оставяйки косми, защото сменят козина и през есента.

Това е и сезонът, в който вие започвате да търсите контакт с котката, защото температурите са подходящи. Това обаче не влиза в плановете на котките. Когато искате да я гушнете, котката ще направи всичко възможно да ви покаже, че я е гнус от вас. Ако прецени дори ще се напъне да повърне топка косми точно в този момент, само за да ви нарани и да ви накара да се почувствате отблъскващи. В момента, в който имате нужда от пространство тя ще се сети за вас и ще потърси компанията ви. Задължително условие е да се опитвате да ходите, когато тя ще се навре в краката ви. Вероятно ще я настъпите, тя ще изврещи пронизително, вие ще си изкарате акъла, ще се изпотите рязко, а сърцето ви ще се настани в гърлото трайно, пулсирайки докато очите ви не изскочат в неговия ритъм. Докато се борите с баланса и се опитвате да се закрепите прави, котката ще ви хъщи отдалеч с много омраза. Отново ще сте омерзени. С две думи котките успяват да ни накарат да се чувстваме като гнусен артефакт в живота им.

Зима.

Когато вън е студено, котката се залепя за вас като дъвка на обувката и няма спасение. Седнете да пиете кафе с косъм и да изпушите една цигара. Котките са върху вас. Опитате се да пуснете пералня, котките са върху нея или в краката ви. Сядате да посърфирате в мрежата, котките са върху вас или на клавиатурата. А ако решите да четете книга, котката ще е особено любвеобилна и няма сила която да я спре да ви попречи с всичките й способи – цяло тяло, част от тяло, косми, мъркане, месене, мяукане. Тя моментално ще заеме пространството между вас и книгата и ще ви погледне с онзи осъдителен поглед – „К‘во, бе?“. Разбира се, всичко е гарнирано с косми, защото котките сменят козина и през зимата.

Обикновено през зимата котките се помещават върху радиаторите. Или върху вас. Нощем това е хем удобно, хем мъчително. Хем имате алтернативен източник на топлина, хем обръщането под завивките е непосилно, защото върху вас, над и под одеалото са разположени няколко котки. Разбира се, това включва и всесезонните дейности, които задължително се вършат нощем. Добрата новина е, че завивките защитават тялото ви, в случай, че някакъв спор се разрешава върху леглото. Лошата е, че поне една от котките е под завивките и това не разваля хубавия бой. Напротив. Прави го по-кървав. Важно уточнение е, че не котките кървят.

По Коледа всички изпадаме в някакво умиление, което по-скоро е добре да се нарича умопомрачение и се пазаруват хиляди ненужни неща. Голяма част от списъка на вещите без смисъл са котешките подаръци. Катерушки, играчки, залъгалки. Нито на катерушката ще се качат, нито с играчките ще се забавляват, нито вкусните хапки от сьомга за 15 лв бройката ще опитат. Най-много да подушат „вкуснотията“ и с погнуса да се опитат да я заровят в килима. Единственото, което дарява радост на котката е кашон или торба. Тя ще се забавлява с часове, ръсейки късчета хартия из дома ви, докато вие се потите и влагате всичките си умения да сглобите колибката с меченца. С торбите е малко по-опасно, защото има огромен риск да си навре главата в дръжките й, от което да се паникьоса и да започне да тича като обезумяла, а торбата да плющи след нея, което да подхранва ужаса й и така докато или торбата се скъса, или котката се предаде. След подобни инциденти ще се наложи да правите основен ремонт. Елха не украсявайте. Първо тя ще е съборена и потрошена след 2 часа. Второ котката ви ще повръща цяла седмица гирлянди.

 

В заключение, трябва да уверим начинаещите коткари в няколко неща. Котката не си сменя козината един ден в годината, като този ден не е установен още. Котката ви мрази, погнусена е от вас и ви гледа сякаш ви казва „Офф, живей, гнидо!“. Котката не харесва жилището ви, не харесва подаръците ви, цветята ви, приятелите ви, вас. А вие ще ги боготворите. Ще прощавате всички косми, драскотини, съсипани дрехи и мебели, счупения сувенир, който сте пренесли с треперещи ръце през два континента и 3 океана. Ще перете в тягостна тишина, знаейки че е безсмислено и че дрехите скоро само с аромата си ще подсказва, че току що са изваденени от пералнята. Ще отронвате въздишка без да спирате работата си, когато елхата ви се сгромоляса, след като сте я гласили 3 часа с цената на много набодени пръсти. А когато превързвате надъвканите си и накълцани ръце, защото сте водили битка като тази при река Сома в Северна Франция, за да набутате хапчето за обезпаразитяване в устата на котката, ще се питате хиляди пъти защо. Защо приемаме всичко това? Защо търпим? Отговорът е лесен. Защото ги обожаваме и животът без тях ще е толкова скучен. И без косми. А домът е дом, там където е котката. 

Текстът е публикуван за първи път на:

http://columnist.actualno.com/article/905/author_id/81

Monday, January 11th, 2016 Козата Ани

6 Comments to Сезонен наръчник за начинаещи коткари

 1. М дааа, многа вярно! Само ще добавя, че Мичка (по-голямата котка) най-обича да се въргаля на току що опраната и постлана покривка за маса докато си наливам виното а Бибка(по-малката), най-обича сутрин рано ,когато сънят е най-сладък да се метне на гардероба и от там със скок да се намести между възглавниците.

 2. Щерю on January 13th, 2016
 3. Здрасти! Тази статия е толкова вярна и точна. И го казвам, защото съм горда но без самочувствие (котките го убиха) стопанка на абсулютно същите 3 котки – осакатена, черногледа мразеща всичко и всички и една която е просто дебела. И трите също са прибрани от улицата и спасени от кучета. Отново казвам, че статията беше напълно вярна и точна.

 4. Линка on January 14th, 2016
 5. Хаха,много добро:)Браво:)

 6. Sophy on January 14th, 2016
 7. Страхотен текст, на едно място чак изплюх чая от смях :) аз живея с 5 (пет) броя, също прибрани от улицата, и слава богу явно не са от съвсем най-щуравите. Много от ситуациите, описани тук, са ми спестени, а имам и десетки саксии с цветя, та някак сме установили ММС (мирно съвместно съжителство) с тях, а и като цяло, вероятно заради спокойния характер на най-големия ни батко, от когото всички са се учили/се учат.

 8. Боряна on January 14th, 2016
 9. Имам само една, но написаното отговаря напълно! В момента мърка в скута ми… Елха… купих малка :) гирлянда беше зелен. Изхвърлих го, защото го ядеше. Дрян, върба… Да, ама не. Вазата е на пода, а клончето е от едната стая в другата. Играчки има повече, отколкото аз съм имала в детството си. Трева?! Майка ми я отглежда през три квартала в сандъчета, купих 3. Едната щом порасне я докарвам в къщи. Щом я внеса, Кари си ляга отгоре и така яде. Така 3 до 5 дни и до тук с тревата. Торбичките от пазар са ни любими, но след гонитба из къщи с една с дръжки, не пропускам да ги срежа, а така ме издра, че ще ми държи години! Снимала съм я, в пералнята, на въжето за простор, в тенджерата, в чантата ми, в сака…. Влезна дори във фурната, без да я видя… Ангелите си изкарах, и пак ме издра, явно аз бях виновната. Гости обича, но първите 30 минути, после ме мрази. Когато седнах да чета написаното се увлякох и спрях да и обръщам внимание, а тя се разсърди и се отмести,.. “Ела, гушам!?”… Не! Обърна ми гръб и вирна единият крак, да се ближе :) обидена. Иначе… спи до мен, пишка в тоалетната, сама си се научи… И, без нея не си представям, как ще бъда. Промени къщата, поореди цветята, съсипа новите тапети, унищожи единия диван, тя определя правилата в къщи, но аз си я обичам, много! И, като влезне муха я оставям да си я гони! :) материалното ще го купя, но Кари – не! :)

 10. Eva on February 2nd, 2016
 11. Е това наистина ме накара да се забавлявам, докато чета.

 12. New Derma on July 10th, 2017

Leave a comment

Последни постове

Категории